Selasa, 3 September 2013

Adakah Semua Medikal Kad Memberikan Servis yang Sama?


Ini kisah benar.

Beberapa hari lepas saya telah mendapat panggilan dari seorang kakitangan kerajaan. Saya harap cerita beliau ini boleh dijadikan panduan ketika anda memilih pelan medikal kad.

Ceritanya begini.

Beliau sekarang sedang menggunakan pelan Medikal Kad yang telah ditawarkan hanya kepada kakitangan kerajaan. Bayaran bulanan pun agak rendah untuk 1 Keluarga beliau.

Setahun perlindungan untuk 1 Keluarga = RM60,000. Kalau seorang dah pakai RM20,000, tinggal lah RM40,000 untuk dikongsi.

Dipendekkan cerita, beliau telah kemalangan 2 hari sebelum tu. Dan telah dimasukkan ke hospital swasta. Itu pun kena tunggu 3 jam untuk dapatkan GL!!! Dah la sakit. kena tunggu lagi. Anda sanggup ke?




Tuungguuuuu......






Setelah melakukan pembedahan dan sebagainya bil yang dikenakan adalah RM22,000.Pihak hospital meminta beliau untuk membayar RM2,000. Beliau agak terkejut kerana menyangkakan yang beliau dilindungi dengan pelan medikal RM60,000 setahun. Tetapi, beliau tak memahami polisi yang menyatakan hanya melindungi maksimum RM20,000 setiap kali kemasukan ke wad.



Nasib baik la bil RM22,000 sahaja. Bayar extra RM2,000. Kalau bil RM30,000? RM50,000? Mana nak cari duit? Tiada kelebihan pun untuk memiliki medikal kad jika disaat anda memerlukan belanja yang tinggi, tetapi medikal kad anda hanya cover maksimum RM20,000 sahaja setiap kemasukan ke wad!

Jadi, rajin2 la baca polisi anda. semak. kalau ada yang tidak faham, cepat2 call agen anda untuk mendapatkan penjelasan.

Jika masih tiada medikal kad lagi, dapatkan sekarang. jangan biarkan keluarga anda menderita dikala mereka memerlukan rawatan segera.



Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau Email reduanhanif@gmail.com atau isi Quotation Form.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan